10 tips for å bevare et sunt fordøyelsessystem

Fordøyelsessystemet har til oppgave å omdanne maten du spiser til de nødvendige næringsstoffene du trenger for å få tilstrekkelig energi gjennom dagen. Når fordøyelsessystemet er i ubalanse, kan det forårsake store problemer mens det prøver å fungere normalt igjen. Her er 10 måter som kan få fordøyelsessystemet til å fungere optimalt:


1. Fiberrikt kosthold: Sørg for at kroppen er sunn og frisk innvendig ved å spise mat med høyt fiberinnhold, som helkorn, frukt og grønnsaker. Det ekstra fiberet vil ikke bare få maten til å føres gjennom fordøyelseskanalen, men det kan også mildne symptomene på ulike problemer med fordøyelsen, som irritabel tarm.

2. Varier fiberet du spiser: Når du tilfører fiber i kostholdet, kan du prøve å inkludere både uoppløselig og oppløselig fiber. Begge typer samarbeider for å gagne tarmsystemet på forskjellige måter. Uoppløselig fiber finnes i hvetekli, helkorn og grønnsaker. Havrekli, nøtter, frø og belgfrukter inneholder oppløselig fiber.

3. Spis mindre mat med høyt fettinnhold: Litt sunt fett i kostholdet kan rent generelt være en fordel for helsen, men å spise for mye fet mat, kan føre til forstoppelse og tregere fordøyelse. Hvis du skal skeie ut, er det lurt å kombinere fet mat med fiberrik mat for å oppnå mindre belastning på fordøyelsessystemet.

4. Magert er best: Fet mat omfatter også fete proteinkilder som oksekjøtt, svinekjøtt og noen typer viltkjøtt. Selv om protein er en viktig del av kostholdet, bør du velge magre kilder, som fjærkre uten skinn, svinerygg og magert oksekjøtt.

5. Effekten av probiotiske elementer: Probiotiske elementer er nyttige bakterier i tarmsystemet ditt. De er viktige for fordøyelsesprosessen og et sunt immunforsvar fordi de forebygger skade som skyldes et dårlig kosthold og stress. De hjelper også kroppen til utnytte ernæringsverdien av måltidene mest mulig.

6. Spis snacks til bestemte tider: Kroppen liker rutiner, selv om du ikke gjør det. Du kan hjelpe fordøyelsessystemet med å holde seg i form og aktivitet ved å spise måltider til faste tider. Pass på å spise frokost, lunsj, middag og snacks til samme tid hver dag.

7. Drikk rikelig med vann: Det er ingen hemmelighet at du ved å drikke nok vann hver dag, kan føle deg mer opplagt, være mindre sugen på noe godt og ha mindre hodepine som følge av væskemangel. Visste du forresten at vann også kan være nyttig for fordøyelsessystemet? Vann i fordøyelsessystemet gjør at kroppen oppløser fettstoffer og oppløselig fiber mer effektivt.

8. Legg bort dårlige vaner: For mye kaffe, alkohol eller tobakk kan nedsette kroppens evne til å fordøye maten og kan forårsake andre problemer med fordøyelsen, som magesår og halsbrann.

9. Svett det ut: Trening er nyttig for nesten alle kroppens systemer, spesielt fordøyelsessystemet.
Regelmessig trening stimulerer tarmsystemet, noe som får maten til å passere gjennom tarmene.

10. Stresshåndtering: Kroppen kan påvirkes innvendig av stress utenfra. Innvendige systemer reagerer fysisk på stress vedrørende økonomi eller et stort prosjekt på jobben. Når vi er svært stresset, svarer kroppen med å lage kaos i fordøyelseskanalen. Hold øye med stressnivået ditt og bruk tid på stressnedsettende aktiviteter.

Ditt generelle velvære og din helse kan påvirkes direkte av hvordan kroppen føler seg innvendig. Pass på å følge disse 10 tipsene for å ta vare på fordøyelsessystemet ditt, slik at det kan ta vare på deg.


CONVERSATION

0 kommentarer:

Send en kommentar

Instagram

Follow Us