Meal prep – Ideer og tips til måltidsforberedelser

For de som ikke kjenner til begrepet, handler meal prepping om å lage – eller preppe – maten på forhånd. Det er perfekt for folk som er mye på farten, og for alle som ikke er så glade i å lage mat. Alt du må gjøre, er å bruke litt tid på å lage et par måltider for den aktuelle uken og oppbevare dem i kjøleskapet – fiks ferdig!  


1· Variasjon er viktig

Prøv forskjellige oppskrifter og pass på å variere måltidene dine. Hvis du lager fem måltider av samme rett, vil du gå lei på dag to og til slutt hate maten eller ty til et usunt alternativ. Forbered forskjellige mindre måltider og varier dem utover i uken! Du kan preppe et par grønnsaksalternativer, ett for protein, to alternativer med komplekse karbohydrater, og variere hvordan du setter disse sammen til måltider.


2· Lag en plan og få unna flere ting samtidig

Hvis du ikke har en plan eller mye erfaring, kan meal prepping være ganske tidkrevende. Spar tid og slipp stress ved å lage en godt utarbeidet plan for gjennomføringen. Skriv ned oppskriftene du vil lage og tilberedningstiden. Begynn med råvarene som tar lengst tid å tilberede, og lag flere komponenter samtidig. 

Tips fra proffene: Hvis du har tid til det, planlegg hele måneden. Tenk på alle oppskriftene du vil lage og gjør storinnkjøp. Slik kan du spare både tid og penger.


3· Vær smart med snacks

Visste du at meal prep ikke er nødt til å bare være lunsj eller middag? Du kan også lage snacks og frokost på forhånd. Kok et par egg, skjær opp grønnsaker eller oppbevar hummus i noen bokser. Med alt for hånden, klart til å spises, gjør du det mye enklere å lykkes. 


4· Merk og organiser

Unngå unødvendig leting og rydding, og merk alle boksene dine så det blir lett å finne det du er ute etter. Ta med datoen når du skriver på boksen, så unngår du unødvendig svinn. Tenker du å preppe måltider du kan ha i fryseren? Husk å merke dem med navnet på retten og datoen for tilberedelse. 


5· Ideer for meal prep

Trenger du litt ekstra oppmuntring og flere ideer? Her har du et ukeseksempel: 

· Quinoa- og kikertsalat. Tilsett frukt og/eller grønnsaker etter smak og behag. Ute etter ekstra smak og konsistens? Tilsett fetaost som en ekstra ingrediens.  

· Curry med kikerter og ovnsstekte grønnsaker. Fullastet med grønnsaker og bladgrønt som spinat. Du kan også tilsette brokkoli – eller servere curryen med bønner eller brun ris for ekstra komplekse karbohydrater. 

· Ovnsstekte grønnsaker med svarte bønner. Lett og praktisk. Bare ta grønnsakene du har i kjøleskapet, og stek dem i ovnen.

Alt du må gjøre, er å lage quinoa og steke grønnsaker. Del hver oppskrift opp i ett eller to måltider, og du er i gang! 

På utkikk etter en frokostidé? Kjøleskapsgrøt kan være midt i blinken for deg. Bland havregryn med favorittmelken eller -yoghurten din, og sett den i kjøleskapet (over natten). Bruk ingrediensene og toppingene du liker best. Ta en titt på en av våre favorittoppskrifter med SmartMeal. 


SmartMeal kjøleskapsgrøt med sommerens bær

60gr lettkokte havregryn

1 måleskje SmartMeal

1 ss chiafrø

En klype kanel

150gr valgfrie bær

180ml valgfri melk

180ml gresk yoghurt

 


Tips fra proffene: Ikke overdriv! Det finnes ikke noe verre enn å ha brukt timevis på kjøkkenet, for så å ha alt for mye rester. Begynn med 2–3 oppskrifter, og ta det derfra.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Send en kommentar

Instagram

Follow Us