5 MÅTER Å FORSTERKE IMMUNSYSTEMET DITT PÅ VINTERENDet finnes mange spekulasjoner om hvorfor folk ofte begynner å snufse og hoste når kulden kommer. En studie fra Yale University viser at kald vinterluft svekker nesens immunforsvar slik at bakterier og virus får bedre tak og lettere kommer inn i kroppen.*

Før denne studien trodde mange at mer sykdom om vinteren skyldtes at folk var mer innendørs og pustet i samme luft. Denne teorien kan også ha noe for seg, men det er bevist at kjølig vær svekker immunsystemet. Vi kan ikke hindre at vinteren kommer, men vi kan hjelpe kroppen med å bekjempe uvelkomne inntrengere.

Fyll på med vitamin C og D

Alle vitaminer spiller en viktig rolle for å holde seg frisk. Vitamin C og D er spesielt viktig for å styrke bindevevet i skjelettet og for å bekjempe virus, og det kan forebygge både benbrudd og infeksjoner i vintermånedene. Pass på å spise sitrusfrukter hver dag for å få i deg vitamin C, og kle deg godt og gå ut i kulden for å få en sunn dose av vitamin D.

Lag mat med urter og krydder

Fyll opp krydderhyllen i vinter. Studier viser at hvitløk, ingefær, svart pepper, cayennepepper, allehånde, karri og gurkemeie inneholder forbindelser som styrker immunforsvaret.

Hold tarmen frisk

Magetarmkanalen utgjør en viktig del av immunsystemet. Sagt på en annen måte så er godt fungerende fordøyelsesorganer viktig for et sterkt immunsystem. Et sunt kosthold og nok søvn er viktig for en frisk tarm, men også probiotika, som også kalles “gode bakterier,” støtter en sunn tarmfunksjon. Probiotika kan tas som kosttilskudd, men finnes også i yogurt.

Spis, drikk, svett, sov...og repeter.

Å ta vare på immunsystemet krever alt det som ellers er nødvendig for at kroppen din skal ha det bra. Lag mat av rene råvarer, drikk vann fremfor leskedrikker, tren moderat noen ganger i uken, sov 7-8 timer hver natt, og gjør alt dette til gode og innarbeidede vaner.

Ikke stress!

Dessverre er ingen immune mot stress. Kronisk stress er imidlertid det farligste stresset for kroppen, siden det fører til høyt nivå av hormonet kortisol. Dette stresshormonet svekker immunsystemet og kan virkelig ødelegge planene dine for vinteren. Så husk å slappe av, ikke bekymre deg over bagateller... og gled deg over en vinter uten influensa og forkjølelse.

*En studie fra Yale University i januar 2015

CONVERSATION

0 kommentarer:

Send en kommentar

Instagram

Follow Us